حضرت آیتالله خامنهای همچنین مذاکره با دولت فعلی آمریکا را بی حاصل و باعث کور شدن بیشتر گره تحریم خواندند و با اشاره به تلاش دولت آمریکا برای فریب افکار عمومی جهان درباره مذاکره گفتند: دنبال سلاح هستهای نیستیم که اگر بودیم تا به حال تولید میکردیم. ضمن اینکه به هر ضربه احتمالی قاطعانه پاسخ خواهیم داد.
رهبر انقلاب سخنان امروز نمایندگان تشکل ها را نشانه پیشرفت، پختگی و رشد سطح تفکر، تحلیل و برداشت برشمردند و این موضوع را امید بخش و مژده آفرین دانستند.
ایشان افزودند: البته بنده همه سخنانی را که دانشجویان در این جلسه مطرح کردند قبول ندارم. برای مثال دانشجویی گفت عناصر امنیتی و نظامی در مواقع حساس در مقابل رژیم صهیونیستی تبدیل به بیانیه نویس شدهاند در حالی که اگر تحقیق و تفحص شود معلوم خواهد شد این موضوع درست نیست و آن کسانی که باید کاری می کردند در وقت خودش کار را انجام دادند.
حضرت آیتالله خامنهای همچنین در پاسخ به سخنان یکی از دانشجویان افزودند: همچنان به جوانان تکیه دارم و امیدم فقط به آنهاست اما شرط اساسی این است که جوانان بر مواضع درست خودشان ماندگار باشند و بر آن استقامت کنند و با روبرو شدن با موانع، دچار تردید و انفعال و انحراف از مسیر اصلی نشوند.
رهبر انقلاب، مسئولان وزارت علوم و بهداشت را به توجه کامل و دنبال کردن مسائل مطرح شده در سخنان دانشجویان توصیه مؤکد کردند.
ایشان با یادآوری حوادث گوناگون سال گذشته افزودند: سال گذشته در چنین ایامی شهیدان رئیسی، سید حسن نصرالله، هنیه، صفی الدین، سنوار، ضیف و چندین شخصیت برجسته انقلابی در میان ما بودند اما اکنون نیستند و به همین علت دشمن تصور می کند ما ضعیف شده ایم اما با اطمینان تأکید می کنم هرچند نبود این برادران بسیار ارزشمند برای ما خسارت است ولی در بسیاری از موضوعات نسبت به سال گذشته قوی تر شده ایم و در برخی مسائل هم ضعیف تر نشده ایم.
حضرت آیتالله خامنهای در تبیین علت تداوم قدرت جبهه مقاومت افزودند: اگر دو عامل آرمان و تلاش در یک ملت و یک مجموعه وجود داشته باشد، به حرکت کلی آنها ضربه وارد نمی شود.
رهبر انقلاب در بخش دیگری از سخنان خود با استناد به آیات قرآن هدف از روزه داری را به دست آوردن تقوا دانستند و افزودند: تقوا انسان را از بدی ها، وسوسه ها، بداندیشی ها، بدخواهی ها، خباثت ها، فسق، شهوت رانی، بی اعتنایی به وظیفه و ترک فعل واجب مصون می سازد.
ایشان ایجاد گشایش دنیوی و هدایت را دو اثر مهم تقوا دانستند و افزودند: تقوا در همین دنیا در زمینه های گوناگون از جمله اقتصادی و امنیتی گشایش ایجاد می کند.
حضرت آیتالله خامنهای برخورداری از هدایت الهی را هدف متعالی هر انسانی دانستند و افزودند: رسیدن به فلاح، سعادت و نجات تنها در سایه هدایت گری خداوند متعال محقق می شود که این هدایت از آثار تقوا است.
رهبر انقلاب عزم و اراده فردی را لازمه به دست آوردن تقوا دانستند و افزودند: امام راحل توصیه می کردند برای حرکت در مسیر تقوا باید تصمیم مردانه و قاطع گرفت.
حضرت آیتالله خامنهای در بخش اصلی سخنانشان در تبیین هویت دانشجوی ایرانی به دو تجربه متفاوت جوانان ایرانی در دوران معاصر در مواجهه با غرب و تمدن غربی پرداختند و تأکید کردند: نتیجه مواجهه اول، «شیفتگی و خودباختگی» بود و نتیجه مواجهه دوم، «شناخت تمدن غرب، برخورد انتخابگرانه با واقعیات غرب، احساس استقلال و در مواردی احساس تفاوت عمیق و جدایی کامل».
ایشان مواجهه اول جوانان ایرانی با غرب در حدود صدسال قبل را باعث ایجاد دوگانه «غرب پیشرفته و ایران ضعیف و عقبمانده» در اذهان جوانان دانستند و گفتند: این دوگانه البته در آن زمان واقعیت داشت اما نباید منجر به خودباختگی و دنبالهروی از غرب میشد؛ چرا که مشاهده نقاط قوت طرف مقابل باید انسان را به فکر راه حل و جبران نقاط ضعف خود بیندازند، نه اینکه تسلیم و تبعیت را تجویز کند.
رهبر انقلاب انفعال در مقابل پیشرفتهای غرب را باعث غفلت از نقاط قوت ملت و کشور ایران خواندند و گفتند: آن تجربه میتوانست به خودیافتگی منجر شود اما متأسفانه به خودباختگی رسید و عدهای هم در داخل، این غفلت و وادادگی را تشدید و مردم را به تقلید کامل از مظاهر غرب تشویق میکردند؛ آن هم تقلید در مسائل اخلاقی و فرهنگی نه مسائلی مانند علم و جدیت که مبنای پیشرفت غرب است.
ایشان، رضاخان را مظهر غربگرایی ویرانگر و مخرب خواندند و افزودند: انگلیسیها آن قُلدر را روی کار آوردند و بعد هم که منافعشان ایجاب میکرد او را برداشتند اما در همین مدت، حلقه انحراف رضاخان، لزوم تبعیت و هضم شدن در غرب را در همه امور و مسائل کشور، در افکار عمومی جا انداختند و کشور را از درون پوک کردند و هیچ چیز ملّی مانند اقتصاد ملی، سیاست داخلی و خارجی ملی و نه حتی لباس ملی برای ایرانیان نگذاشتند.
رهبر انقلاب، تجربه دوم از حضور غرب در ایران را ناشی از حوادثی تلخ همچون اشغال بخشهایی از کشور به دست انگلیس و روسیه تزاری، قحطی و جانباختن هزاران تن از مردم، سرکوب نهضتهای داخلی و تحمیل قراردادهای خفتبار مانند قرارداد نفت دارسی در زمان رضاخان دانستند و افزودند: این حوادث باطن غربیها را برای مردم و بخصوص جوانان آشکار و معلوم کرد که در پشت ظاهر اتوکشیده و لبخند آنها، باطنی خبیث و خائنانه قرار دارد و این قضیه باعث کاهش شوق و شیفتگی به تمدن غرب در کشور شد.
ایشان نهضت ملی نفت را نقطه عطفی تاریخی در آشکارسازی باطن غرب خواندند و خاطرنشان کردند: در حالی که مصدق برای مبارزه با انگلیس به آمریکا تکیه و امید داشت، از همان آمریکا ضربه خورد و کودتا علیه دولت او با پول و امکانات آمریکا رقم خورد.
حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر اینکه نتیجه کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ روشن شدن این واقعیت بود که تکیه به غرب مانع پیشرفت است نه عامل آن، افزودند: این حقیقت هم روشن شد که غربیها با هر پدیده که با منافع و زیادهخواهیهای آنها در تعارض باشد، بیرحمانه برخورد میکنند.
رهبر انقلاب، آغاز حرکتهای مقابلهجویانه دانشجویان با آمریکا همچون قیام ۱۶ آذر دانشجویان دانشگاه تهران علیه سفر نیکسون و جان باختن سه دانشجو به دست حکومت را از آثار آشکار شدن باطن غرب دانستند و با اشاره به استمرار خط شیفتگی به غرب با وجود تضعیف آن تا پیش از پیروزی انقلاب، افزودند: اگر در سال ۵۷ انقلاب به وقوع نمیپیوست، کشور در مسیری بود که با افزایش وابستگیهای خارجی، از همه مزایا و ثروتهای معنوی خود محروم و تهی میشد.
ایشان هنر مهم و بیبدیل امام بزرگوار را ارتباطگیری و حرف زدن با ملت و نه یک قشر یا حزب خاص دانستند و گفتند: امام(ره) با یادآوری تواناییهای مردم و هویت فرهنگی و تاریخی ملت، همه را از غفلت خارج کرد و با اعتماد و مطالبه از مردم، آنها را به میدان آورد و ملت نیز ایستاد و مرعوب نشد و بساط تحمیل و غارتگری دشمنان جمع شد.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به دستبردار نبودن قلدرهای عالم از مبارزه و توطئه علیه انقلاب اسلامی، گفتند: آنها میگویند «اول ما»، یعنی همه دنیا باید منافع ما را بر خود مقدم بدارد که این منفعتطلبی را امروز همه مشاهده میکنند و امروز ایران اسلامی تنها کشوری است که قاطعانه گفته است به هیچ وجه منافع دیگران را بر منافع خود ترجیح نمیدهد.
ایشان هدف تلاش دشمن بخصوص با استفاده از شیوههای جدید ارتباطی را بازگرداندن نفوذ و سلطه غرب بر ایران و تکرار همان روحیه انفعال، تبعیت و وابستگی پیش از انقلاب در جوان دانشجوی ایرانی خواندند و گفتند: راه مواجهه با این نقشه، استمرار روحیهای قوی است که نمونه آن در سخنان امروز دانشجویان بروز داشت. ضمن اینکه در مقابل تلاشهای بدخواهان، رشد خوبی در زمینه مسائل دینی، اخلاقی و عرفانی ایجاد شده و عناصر فکری ارزندهای با تسلط به زبان روز در حال بیان مفاهیم اسلامی هستند.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: دانشگاه امروز از دانشگاه قبل از انقلاب و حتی از دانشگاه ۲۰ سال قبل، جلوتر و فهیمتر است و بر خلاف برخی تبلیغات، دانشجو و جوان ایرانی، امروز با ایستادگی و فهم بهتری از مسائل، برای حضور در صفوف مقدم مقابله با دشمن آماده است.
رهبر انقلاب با تکرار توصیه چندی قبل خود مبنی بر اهمیت تولید محتوا از جمله در فضای مجازی گفتند: جایگاه دانشجو همچون معلم، هشدار دهنده و چراغ راهنما است و باید در زمینه تولید محتوا و تبیین مسائل تلاش مضاعف کند.
ایشان در بخش دیگری از سخنانشان با اشاره به توصیههای سال قبل خود به دانشجویان، «پرداختن تشکلهای دانشجویی به داخل دانشگاه» را مورد تأکید مجدد قرار دادند و گفتند: مخاطب جوان در دانشگاه، عناد و دشمنی ندارد و آماده شنیدن و پذیرش است که از تشکلهای دانشجویی انتظار میرود محیط دانشگاه را تحت تأثیر تفکرات صحیح خود قرار دهند.
حضرت آیتالله خامنهای در توصیهای دیگر، دانشجویان را به برگزاری جلسات هماندیشی درباره مسائل اصلی کشور و مرتبط با حرکت کلی انقلاب و جامعه، با استفاده از عناصر فکری مطمئن سفارش کردند و افزودند: در قضایای گوناگون مراقب باشید که با تحلیلهای مختلف رسانهها دچار سردرگمی و تردید نشوید و با تحقیق صحیح، بر حرفهای غلط غلبه کنید.
ایشان منشأ برخی انتقادها و ایرادهای دانشجویان به مسئولان را بیاطلاعی از ابعاد گوناگون مسائل دانستند و با اشاره به نمونهای از این انتقادها درباره زمان اجرای عملیات وعده صادق ۲ گفتند: اینکه گفته شود چرا عملیات در فلان وقت انجام نشد و اگر میشد از فلان حادثه جلوگیری میکرد، صحیح نیست چرا که عشق و دلبستگی متصدیان این امور به انقلاب، کمتر از من و شما نیست و نمیتوان آنها را متهم کرد.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: آنها با محاسبه عمل میکنند و اگر شما هم جای آنها بودید همین کار را میکردید. بنابراین با پرهیز از متهم کردن دیگران، احتمال بدهید که در تصمیمگیریها، محاسبه درستی در جریان است.
ایشان در بیان چارچوبهای نقّادی، گفتند: نقد اشکالی ندارد اما نقد متفاوت از تهمت است. مطرح کردن سؤال و ابهام اشکالی ندارد به نحوی که فرصت جواب دادن نیز ایجاد شود. البته گاهی پاسخ به برخی سؤالات ممکن نیست که در این موارد حتی ابهام را نیز مطرح نکنید و فرضیات احتمالی را مسلّم نپندارید.
حضرت آیتالله خامنهای «پرهیز از اختلافافکنی، ناامیدسازی، دوقطبیسازی، بدبینسازی مخاطبان به مسئولان تصمیمگیر و بنبستنمایی» را از دیگر چارچوبهای نقّادی برشمردند و افزودند: گاهی اشکالها به نحوی بیان میشود که شنونده احساس میکند مسیر پیش رو بنبست است که این کار غلط باعث ناامیدی مردم میشود و باید جداً از آن پرهیز شود.
ایشان در پاسخ به نمونهای از انتقادها در فضای مجازی مبنی بر چرایی ابراز خرسندی رهبری از رأیآوری همه وزرا با وجود منطبق نبودن همه آنها با معیارها و شاخصها، ضمن تأکید بر اینکه دغدغه دانشجو باید مسائل اصلی کشور باشد نه اینگونه موارد، گفتند: رأیآوری همه وزرا و تشکیل کامل دولت در وقت مناسب که باعث توانایی دولت برای اداره کشور است، رخدادی مطلوب است چرا که با رأی نیاوردن یک وزیر، آن وزارتخانه تا مدتها بیوزیر میماند و این به مراتب بدتر از رأیآوری فردی است که فاقد برخی معیارها است و ممکن است عملکرد یا برخی خصوصیات او مورد پسند نباشد.
رهبر انقلاب در بخش پایانی سخنانشان چند نکته در باب مذاکره با آمریکا بیان کردند.
ایشان در نکته اول، سخنان رئیس جمهور آمریکا مبنی بر آمادگی برای مذاکره و ایجاد توافق و فرستادن نامه برای ایران را تلاش برای فریب افکار عمومی جهان برشمردند و گفتند: این نامه هنوز دست من نرسیده اما آمریکا میخواهد این دروغ را القا کند که ایران برخلاف ما اهل مذاکره و توافق نیست؛ در حالیکه همین شخصی که این حرفها را میزند، حاصل مذاکره ما با آمریکا را پاره کرد. حالا چطور میتوان با او مذاکره کرد در حالیکه میدانیم به نتایج عمل نخواهد کرد؟
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به مطلبی در یک روزنامه مبنی بر اینکه «نبود اعتماد میان دو نفر که حالت جنگ دارند نباید مانع مذاکره شود»، گفتند: این مطلب غلط است؛ چرا که همین دو نفرِ مذاکرهکننده هم اگر به وفا و تعهد طرف مقابل به حاصل گفتگوها اعتماد نداشته باشند، مذاکره نمیکنند؛ چرا که مذاکره در این حالت، مهمل و بیهوده است.
ایشان در نکته سوم گفتند: از همان اول هدف ما از مذاکره، رفع تحریمها بود که خوشبختانه تحریمها در روند طولانی شدن خود بتدریج کماثر میشود.
رهبر انقلاب افزودند: برخی آمریکاییها هم معتقدند طولانی شدن تحریمها باعث کماثر شدن آنها میشود؛ ضمن اینکه کشورِ تحریمشده راه دور زدن تحریمها را پیدا میکند که ما نیز راههای مختلفی پیدا کردیم.
ایشان مشکلات موجود را عمدتاً ناشی از بیتوجهیهای داخلی دانستند و گفتند: اگر وضع اقتصاد بد است، منشاء آن صرفا تحریم نیست بلکه انجام ندادن برخی کارها در وضع فعلی مؤثر است.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به حرفهای آمریکاییها که میگویند «نمیگذاریم ایران به سلاح هستهای دست یابد»، گفتند: اگر میخواستیم سلاح هستهای تولید کنیم، آمریکا نمیتوانست جلوی ما را بگیرد؛ علت اینکه سلاح هستهای نداریم و دنبال آن هم نیستیم این است که خودمان به دلایلی که قبلاً گفته شده، این نوع سلاح را نمیخواهیم.
رهبر انقلاب در نکتهای دیگر، تهدید آمریکا به نظامیگری را غیرعاقلانه دانستند و تأکید کردند: تهدید به زدن ضربه و ایجاد جنگ یک مسئله یکطرفه نیست و ایران قادر است ضربه متقابل وارد کند و قطعاً این کار را خواهد کرد.
ایشان افزودند: اگر آمریکا و عواملش حرکت غلطی بکنند، خودشان بیشتر ضربه خواهند خورد. البته ما دنبال جنگ نیستیم، چرا که جنگ چیز خوبی نیست اما اگر کسی اقدامی کند قاطعانه جواب میدهیم.
رهبر انقلاب آمریکا را در مسیری رو به ضعف توصیف کردند و افزودند: از لحاظ اقتصادی، سیاست خارجی، سیاست داخلی، مسائل اجتماعی و عرصههای دیگر، آمریکا در حال ضعیف شدن است و دیگر نمیتواند آن قدرت ۲۰-۳۰ سال قبل را داشته باشد.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به کسانیکه در داخل مدام میگویند «چرا پشت میز مذاکره نمیرویم؟»، گفتند: مذاکره با این دولت آمریکا، نه تنها تحریم را رفع نمیکند بلکه باعث کورشدن گره تحریمها و افزایش فشارها میشود و به مطالبات و زیادهخواهی جدید امکان مطرح شدن میدهد.
ایشان در نکته پایانی سخنانشان، مقاومت فلسطین و لبنان را قویتر و پرانگیزهتر از قبل دانستند و گفتند: مسئولان ایرانی از جمله دولت و رئیس جمهور در این مورد اتفاقنظر دارند که باید با همه توان از مقاومت فلسطینی و لبنان حمایت کنیم و انشاءالله ملت ایران در آینده هم مثل گذشته پرچمدار مقاومت در مقابل زورگوییها خواهد بود.
در ابتدای این دیدار ۶ نفر از نمایندگان تشکلهای دانشجویی سراسر کشور، آقایان:
– مجتبی منگلی؛ دفتر تحکیم وحدت
– محمد اسدیان؛ مجمع اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد
– مهدی بزمه؛ بسیج دانشجویی
– محمدرضا مریمی؛ جنبش عدالتخواه
– ابوالفضل محمدی؛ جامعه اسلامی دانشجویان
– و خانم ریحانه حَسنقربان از گروههای جهادی دانشجویی
به بیان دیدگاههای خود درباره مهمترین مسائل دانشجویی و کشور پرداختند.
لزوم وفاق جریانات و سلائق سیاسی کشور بر سیاستهای کلی نظام و ایده «ایران قوی»، ضرورت پرهیز از تکرار تجارب تلخ دهه گذشته در گره زدن مسائل کشور به مذاکره با آمریکا، لزوم توجه دولت به اولویت مستضعفان و کارگران در اجرای سیاستهای اقتصادی و معیشتی، نیاز افکار عمومی به پاسخهای اعتمادساز در رفع دوگانههای اجتماعی، انتقاد از پمپاژ ناامیدی و ضعف در دانشگاهها، انتقاد از افزایش شهریههای علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی، لزوم خصوصیسازی واقعی و پرهیز دولت از رقابت با بخش خصوصی، ضرورت جلوگیری قوه قضائیه از سیاسی شدن پروندههای قضایی، ضرورت تسهیل فعالیت گروههای جهادی به عنوان محور همدلی دانشجویان در خدمت به محرومان، لزوم تسهیل بسترهای قانونی مشارکت سیاسی و اقتصادی مردم، ضرورت پوستاندازی جناحهای سیاسی کشور به منظور رویش ایدههای جدید حکمرانی و ضرورت جدی گرفتن بهرهوری در استفاده از منابع کشور، از جمله نکات و پیشنهادهای مطرح شده نمایندگان تشکلهای دانشجویی در دیدار عصر امروز با رهبر انقلاب اسلامی بود.
آنچه در ادامه در اختیار مخاطبان قرار میگیرد، «بستههای خبری» است که صرفاً جهت بازنشر سریع بیانات رهبر انقلاب اسلامی در رسانه KHAMENEI.IR و حسابهای رسمی آن در شبکههای اجتماعی منتشر شده و «متن کامل بیانات حضرت آیتالله خامنهای» طبق روال مرسوم، تا ساعاتی دیگر در این پایگاه در بخش «بیانات» منتشر خواهد شد.
بخشهایی از بیانات رهبر انقلاب در این دیدار:

امسال ما بحمدالله از لحاظ گوناگون، از جهات مختلف، قوتها و تواناییهایی داریم. سال گذشته اینها را نداشتیم. بنابراین، بله؛ نبودن این عزیزان خسارت است. حوادثی که در منطقه غرب آسیا پیش آمد، حوادث تلخ و دردناکی است. لکن جمهوری اسلامی بحمدالله رشد خودش و پیشرفت خودش و افزایش قدرت خودش را همچنان داراست.

یعنی از دست دادن شخصیتهای برجسته، به هیچ وجه به معنای عقبگرد، عقبرفت، ضعیف شدن، نیست اگر چنانچه دو عامل وجود داشته باشد: که یکی عبارت است از آرمان؛ دومی، تلاش.
اگر این دو عامل در یک ملتی وجود داشته باشد، شخصیتها، بودن و نبودنشان خسارت هست منتها به حرکت کلی ضربهای نمیزند.

این آمادگی امروز هم وجود دارد. در قضایای مختلف ما این را مشاهده کردیم، امروز هم داریم جلوی چشم خودمان مشاهده میکنیم آمادگی جوان ایرانی را برای حضور در صفوف مقدم، در مقابلهی با دشمن حاضرند، آمادگی دارند، فهمشان هم از مسائل بهتر است، آمادگیشان هم بحمدالله بسیار خوب است.
این که رئیس جمهور آمریکا میگوید ما آماده هستیم با ایران مذاکره کنیم و دعوت به مذاکره میکند، فریب افکار عمومی دنیاست.
این معنایش این است که ما اهل مذاکره هستیم و میخواهیم مذاکره و صلح کنیم، اما ایران حاضر نیست
ایران چرا حاضر به مذاکره نیست؟ به خودتان برگردید!
ما نشستیم چند سال مذاکره کردیم همین شخص مذاکره تمام شده کامل شده امضا شده را از میز بیرون انداخت پاره کرد…
وقتی میدانیم عمل نمیکند چه مذاکرهای کنیم؟
بنابراین دعوت به مذاکره و اظهار مذاکره، فریب افکار عمومی است.
بعضیها در داخل همان مسئلهی مذاکره را مدام تشدید میکنند: «آقا چرا جواب نمیدهید؟ چرا مذاکره نمیکنید؟ چرا نمینشینید با آمریکا؟ بنشینید [برای مذاکره]»
من میخواهم عرض بکنم اگر هدف از مذاکره، رفع تحریم است، مذاکره با این دولت آمریکا رفع تحریم نخواهد کرد، یعنی تحریمها را برنمیدارد. گره تحریمها را کورتر خواهد کرد، فشار را افزایش خواهد داد، مذاکرهی با این دولت، فشار را افزایش خواهد داد.
من چند روز قبل از این، در صحبت [در دیدار] مسئولین هم گفتم مطالب جدیدی را مطرح میکنند، توقعات جدیدی را مطرح میکنند، مطالبات زیادهخواهانهی جدیدی را مطرح میکنند، مشکل بیش از آنچه که امروز هست خواهد بود. مذاکره بنابراین هیچ مشکلی را حل نمیکند، هیچ گرهای را باز نمیکند.
راجع به تحریمهای آمریکا که ما خب از اول، مذاکرهمان در قضیه برجام و دههی ۹۰، برای رفع تحریمها بود. خوشبختانه تحریمها دارد کماثر میشود. در دنیا وقتی تحریمها ادامه پیدا میکند، بهتدریج اثر خودش را از دست میدهد؛ این را خود آنها هم اعتراف دارند. یعنی خود آنها هم اعتراف دارند کشور تحریم شده میتواند راههای خنثی کردن تحریم را بهتدریج پیدا کند و تحریمها را خنثی کند. ما خیلی از این راهها را پیدا کردیم، تحریمها را خنثی کردیم.
تحریم بیاثر نیست اما اینجور نیست که اگر وضع اقتصادی ما بد است، منشأش صرفاً تحریم باشد؛ نه، بیتوجهیهای خود ما گاهی اوقات اثر دارد؛ نه گاهی، اکثر مشکلات، ناشی از بیتوجهیهای ماست، یک بخشی هم البته مربوط به تحریم است. تحریمها هم بهتدریج بیاثر میشود. این همم جزو مسلمات است.
در مورد سلاح هستهای که گفته میشود «نمیگذاریم ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند»، ما اگر میخواستیم سلاح هستهای درست کنیم، آمریکا نمیتوانست جلوی ما را بگیرد.
این که ما سلاح هستهای نداریم و دنبال سلاح هستهای هم نیستیم به خاطر این است که خودمان نمیخواهیم به دلایلی. قبلاً این دلایل را گفتیم، بحث کردیم، خودمان نخواستیم، و الا اگر خودمان میخواستیم آنها نمیتوانستند جلوی ما را بگیرند.
تهدید میکند آمریکا به نظامیگری. این تهدید به نظر من غیر عاقلانه است یعنی ایجاد جنگ، ضربه وارد کردن یک طرفه نیست، ایران قادر به زدن ضربه متقابل هست و قطعاً این ضربه را وارد خواهد کرد.
من حتی معتقدم اگر چنانچه یک حرکت غلطی از طرف آمریکاییها و عواملشان سر بزند، آن که بیشتر ضرر میکند آنها هستند. البته جنگ چیز خوبی نیست، ما دنبال جنگ نیستیم؛ اما اگر چنانچه کسی اقدام کرد، برخورد ما یک برخورد قاطع و حتمی است.
الان خوشبختانه تفکر حاکم بر محیط دانشجویی، تفکری است که به سمت پختهتر شدن و جامعنگر شدن دارد پیش میرود. البته این به معنای آن نیست که من همهی آنچه را که اینجا گفته شد، قبول داشته باشم. ممکن است بعضی از مطالب را قبول نداشته باشم.
مثلاً فرض بفرمایید یکی از برادرها گفتند که آن کسانی که عناصر قدرت در اختیار آنهاست، عناصر امنیتی و نظامی و اینها، در مواقع حساس در مقابل رژیم صهیونیستی به وظیفهشان عمل نمیکنند و تبدیل میشوند به بیانیهنویس. این درست نیست. نه. آن کسانی که باید کاری را انجام بدهند، در وقت خودش کار را انجام دادند.
اگر آن کاری که شما متوقعید انجام بگیرد و انجام نمیگیرد، دنبال کنید، تحقیق کنید. البته بعضی جاها قابل تحقیق هم نیست، برای اینکه مسائل سرّی است و خیلی از این مسائل. خواهید دید که نه، موجه است. یعنی آن عملی که انجام گرفته یا عملی که انجام نگرفته، کاملاً دارای توجیه است.
راجع به جوانها هم که گفتند من منصرف شدم از تکیه به جوانها، نه، بنده امیدم فقط همین شما جوانها هستید. معتقدم به تکیه به جوانها. منتها شرط اساسی این است که بر مواضع خودتان ماندگار باشید و استقامت کنید.
سال گذشته در مثل امروزی که با شما دانشجویان جلسه داشتیم، شهید رئیسی زنده بود، شهید سیّد حسن نصراللّه (رضوان اللّه تعالی علیه) در کنار ما بود، شهید هنیه، شهید صفیالدین، شهید سنوار، شهید ضیف و چندین شخصیت برجستهی انقلابی بزرگ در میان ما یا در کنار ما حضور داشتند. امسال نیستند.
نگاه ناقص و بیپشتوانه و سطحی از سوی دشمنان و مخالفان و رقیبان جمهوری اسلامی یک برداشت غلطی را از این حادثه میکند. من میخواهم در نقطهی مقابل حرف آنها با اطمینان کامل به شما بگویم بله، این برادران بسیار ارزشمند بودند و واقعاً نبودنشان برای ما خسارت است، در این تردیدی نیست. اما ما امسال که اینها را نداریم، نسبت به سال گذشته در مثل همین روز در برخی از مسائل قویتر از سال گذشته هستیم.
در بعضی از مسائل ضعیفتر نیستیم، اگر قویتر نباشیم. امسال ما بحمداللّه از لحاظ گوناگون، از جهات مختلف قوّتها و توانائیهایی داریم که سال گذشته اینها را نداشتیم. بنابراین بله، نبودن این عزیزان خسارت است. حوادثی که در منطقهی غرب آسیا پیش آمد، حوادث تلخ و دردناکی است، لکن جمهوری اسلامی بحمداللّه رشد خودش و پیشرفت خودش و افزایش قدرت خودش را همچنان داراست.
در سال سوم هجرت پیغمبر اکرم، کسی مثل حمزه را از دست داد در جنگ احد. حمزه از کنار پیغمبر رفت. فقط هم حمزه نبود، برجستهترینشان حمزه بود و الّا شجاعان دیگر، یاران دیگر رفتند. سال چهارم هجرت و پنجم هجرت، پیغمبر بسیار قویتر از سال سوم هجرت بود.
یعنی از دست دادن شخصیتهای برجسته به هیچوجه به معنای عقبگرد، عقبرفت، یا ضعیف شدن نیست. اگر چنانچه دو عامل وجود داشته باشد که یکی عبارت است از آرمان، دومی تلاش. آرمان و تلاش. اگر این دو عامل در یک ملتی وجود داشته باشد، شخصیتها بودن و نبودنشان خسارت است، منتها به حرکت کلی ضربهای نمیزند.
گاهی گفته میشود که نسل جدید دانشجو و جوان ایرانی مثل نسل دههی شصت آمادگی ندارد. اینجور نیست. این آمادگی امروز هم وجود دارد و در قضایای مختلف ما این را مشاهده کردیم.
امروز هم داریم جلوی چشم خودمان آمادگی جوان ایرانی را برای حضور در صفوف مقدم در مقابلهی با دشمن میبینیم. آنها حاضرند، آمادگی دارند و فهمشان هم از مسائل بهتر است. آمادگیشان هم بحمداللّه بسیار خوب است.
یکی از توصیههای من این است که بعضی از ایرادها و انتقادهای دانشجویان به مسئولان بر اثر بیاطلاعی است. چرا؟ مثلاً فرض کنید وعدهی صادق در فلان وقت انجام نگرفت و فلان وقت انجام گرفت. اگر در فلان وقت انجام میگرفت، فلان حادثه اتفاق نمیافتاد. خب، درست نیست این؛ این درست نیست. آن کسانی که متصدی این کارها هستند به انقلاب دلبستگیشان، وابستگیشان، عشقشان و آمادگیشان کمتر از من و شما نیست، نمیشود متهم کرد. محاسبه دارند، حساب دارند و با محاسبه کار میکنند. آنچه که انجام میدهند، اگر شما هم جای آنها بودید، همین کار را انجام میدادید. این احتمال را همیشه در ذهنتان داشته باشید. متهم نکنید افراد را.
من سال گذشته یکی از توصیههایم این بود که انتقاد کنید، نقد اشکال ندارد. منتها نقد کردن با تهمت زدن فرق میکند. مراقب باشید وقتی نقد میکنید، کسی را متهم نکنید. سؤال مطرح بشود اشکال ندارد، سؤال مطرح بشود، ابهام مطرح بشود و فرصت جواب دادن بوجود بیاید. گاهی هست که بعضی از سؤالات را طرف جواب هم نمیتواند بدهد، یعنی فرصت جواب ندارد یا امکان جواب دادن نیست نسبت به این قضیه. اینطور موارد حتی ابهام را مطرح هم نکنید.
در انتقادها مراقب باشید بنبستنمایی نشود؛ یعنی جوری انتقاد نکنید که وقتی مردم عادی میشنوند، احساس بنبست بکنند. نه، گاهی اوقات اشکالی که بیان میشود، جوری است که وقتی انسان آن را میشنود، احساس میکند واقعاً هیچ راهی وجود ندارد. خب، این غلط است.
قلدران عالم میگویند دنیا باید از ما تبعیت کند. میبینید دیگر، امروز دارید میبینید یک نمونهاش را همه دارند مشاهده میکنند، در دنیا. باطن غرب را در واقع دارند در مقابل چشم همه قرار میدهند.
خب البته ایران اسلامی به نظرم تنها کشوری است که به طور قاطع این را رد کرده. ما به طور قاطع گفتیم که ما منافع دیگران را بر منافع خودمان به هیچ وجه ترجیح نمیدهیم.
آمریکا تهدید میکند به نظامیگری. این تهدید به نظر من غیرعاقلانه است. یعنی جنگ، ایجاد جنگ، ضربه واردکردن یک طرفه نیست.
ایران قادر به زدن ضربهی متقابل هست و قطعاً این ضربه را وارد خواهد کرد. من حتی معتقدم اگر چنانچه یک حرکت غلطی از طرف آمریکاییها و عواملشان سر بزند، آنی که بیشتر ضرر میکند آنها هستند.
البته جنگ چیز خوبی نیست، ما دنبال جنگ نیستیم، اما اگر چنانچه کسی اقدام کرد، برخورد ما یک برخورد قاطع و حتمی است.
بعضیها در داخل همان مسئلهی مذاکره را مدام تشدید میکنند، آقا چرا جواب نمیدهید، چرا مذاکره نمیکنید، چرا نمینشینید با آمریکا؟
من میخواهم عرض بکنم اگر هدف از مذاکره رفع تحریم است، مذاکرهی با این دولت آمریکا رفع تحریم نخواهد کرد. یعنی تحریمها را برنمیدارد. گره تحریمها را کورتر خواهد کرد. فشار را افزایش خواهد داد.
مذاکرهی با این دولت، فشار را افزایش خواهد داد. من چند روز قبل از این در صحبت مسئولین هم گفتم. مطالب جدیدی را مطرح میکنند، توقعات جدیدی را مطرح میکنند، مطالبات زیادهخواهانهی جدیدی را مطرح میکنند.
مذاکرهی با این دولت، فشار را افزایش خواهد داد. من چند روز قبل از این در صحبت مسئولین هم گفتم. مطالب جدیدی را مطرح میکنند، توقعات جدیدی را مطرح میکنند، مطالبات زیادهخواهانهی جدیدی را مطرح میکنند.
بر خلاف انتظار دشمن نه مقاومت فلسطین و نه مقاومت لبنان از پا در نیامده بلکه قویتر شده. پرانگیزهتر شده. این شهادتها از لحاظ انسانی خسارت به آنها وارد کرد. امّا از لحاظ انگیزه آنها را تقویت کرد.
ملاحظه کردید کسی مثل سیّد حسن نصراللّه رضوان خدا بر او، از بین میرود، از میان این جمع پرواز میکند، جای او خالی میماند. آنوقت درعینحال در همان روزهای بعد از شهادت او حرکتی که حزباللّه علیه رژیم صهیونیستی انجام میدهد از حرکتهای قبلیاش قویتر است.
در مقاومت فلسطین کسی مثل هنیه، کسی مثل سنوار، کسی مثل ضیف از میان اینها میرود. درعینحال اینها در مذاکرهای که اصرار رژیم صهیونیستی و طرفدارانش و آمریکا بر این مذاکره بوده میتوانند شرایط خودشان را بر طرف مقابل تحمیل کنند. این نشاندهندهی این است که انگیزهها قویتر شده.
ما هم این را بگوییم با همهی توان از مقاومت فلسطین و مقاومت لبنان حمایت خواهیم کرد. این بین مسئولان کشور مورد اتّفاق است، دولت، ریاست محترم جمهور، دیگران در این مسائل اتفاقنظر دارند، مشکلی وجود ندارد.
هنر بزرگ امام این بود که اولاً با ملّت حرف زد، نه با یک قشر خاص، نه با یک حزب، با یک مجموعهی خاص. با ملت ایران حرف زد. به ملّت هویت داد. از ملّت مطالبه کرد و اظهار توقع کرد. هویت فرهنگی و تاریخی ملت را به یادشان آورد و از غلفت خارج کرد. ملت را به میدان آورد و وارد میدان کرد. این هنر بزرگ امام است.
همهی ما توجه نداشتیم به تواناییهای خودمان. امام ما را متوجه کرد به تواناییهایمان و به پیگیریهایمان. ما را وارد میدان کرد و ملّت را وارد میدان کرد و در این کار واقعاً مجاهدت کرد. خداوند متعال هم برکت داد و ملّت مرعوب نشدند؛ احساس مرعوب شدن را از ملّت سلب کرد.